KOŘENÍ

ANÝZ (Pimpinella anisum)

Anýz pochází ze Středomoří a z Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně a ve Středomoří, v Rusku, Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku i u nás na jižní Moravě a Slovensku. Anýz obsahuje kromě jiných složek silici, která má aromatickou nasládou chuť, v ní jako hlavní složku anethol.   LÉČIVÉ ÚČINKY Anýz...

BADYÁN (Illicium verum)

Badyán se nazývá také "hvězdicový anýz" nebo "čínský anýz". Do střední Evropy se badyán dostal až na počátku 18. století. Daleko dříve byl znám v Rusku. V Číně bylo toto koření pěstováno a používáno i jako léčivo již před 3000 lety. Jméno badyán je pravděpodobně arabského původu. Největšími dovozci...

BAZALKA (Ocimum basilicum)

Bazalka pochází z jižní Ásie, do evropské kuchyně přišla v 16. stolejí z východní Indie a Íránu. Bazalka pravá je jednoletá bylina. Má řadu odrůd, které se liší velikostí a barvou listů. V době květu se odřezává nať a suší se ve stínu. Celá rostlina a hlavně listy jsou silně aromatické, voní po...

BOBKOVÝ LIST - VAVŘÍN (Laurus nobilis)

Jako koření ho najdeme v každé domácnosti. Vavřín je stále zelený keř či strom, který roste ve Středomoří, Íránu, Sýrii a i jinde v subtropických podmínkách.  Vavřín měl významné poslání v řecké mytologii a to zprvu spíše jako posvátná rostlina než jako koření. Byla to i rostlina mocná, která...

ČESNEK (Allium sativum)

Planá forma česneku pochází asi ze střední Asie, je příbuzný cibuli, póru, pažitce. Česnek je vlastně vytrvalá rostlina. Celá rostlina je prosycena pronikavou česnekovou vůni, kterou způsobují silice obsahující síru. Plané česneky mají vyšší obsah silic a ostřejší chuť. Jinak obsahuje česnek...

DOBROMYSL (Origanum vulgare)

Dobromysl měla kdysi u nás kouzelné určení. Patřila totiž mezi "svatojánské kvítí", trhané na svátek sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i zvířata před nemocemi.  Dobromysl obecná, kterou známe hlavně pod názvem "oregano", patří do čeledi hluchavkovitých. V České republice roste i ve...

ESTRAGON (Artemisia dracunculus)

Estragon je vytrvalá rostlina, botanicky zvaná pelyněk - kozalec. Svůj původ má ve střední Asii a jihovýchodní části Ruska. Estragon je aromatické koření, které se prakticky používá téměř na celém světě.    LÉČIVÉ ÚČINKY Estragon má značný vliv na chuť k jídlu a dobré trávení. Obsahuje...

FENYKL (Foeniculum vulgare)

Fenykl užívá lidstvo jako koření i lék už velmi dlouho. Všechny starověké kulturní národy si ho vážily pro jeho příjemné aroma i léčivost. Byl považován i za afrodiziakum a za téměř všestranný lék. Jeho moc byla poněkud přeceňována, ale přesto i dnes moderní medicína potvrdila některé jeho léčivé...

HŘEBÍČEK (Eugenia caryophyllata)

Toto každému známé koření, plné vůně, jsou sušená nerozvitá poupata tropického stromu hřebíčkovce. Používání hřebíčku jako koření je známo už odpradávna. Prvé záznamy o tom pocházejí z Číny asi ze třetího století před naším letopočtem. Hřebíček byl znám také starým Římanům, v Evropě se jeho...

JALOVEC - JALOVČINKY (Juniperus communis)

Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. S jalovcem bylo spojeno mnoho pověr, jalovcovými větvičkami se vykuřovalo na ochranu před morem. Jalovec obecný, který je u nás domácí, je chráněná dřevina. Je to stále zelený jehličnan, který podle stanoviště bývá vysoký kolem 1...
1 | 2 | 3 | 4 >>